Zeehondendag
De 'spreekbeurt' van Tess Ruijtenberg is uitgegroeid tot een heuse zeehondendag op donderdag 13 juni 2013 bij de Haven van Renesse.
In de ochtend werd eerst vuil gezocht op het strand. De winnaars met het meeste vuil mochten mee met een helikoptervlucht. Na wat eten en drinken zijn we zeehonden in het zand gaan uitharken en versieren. Na de opening van de tentoonstelling, de spreekbeurt van Tess en de onthulling van een informatiebord door Lenie 't Hart werden 5 zeehonden vrijgelaten waaronder Pieturtje. Het filmpje met een impressie van de zeehonden is te zien via: http://www.youtube.com/watch?v=BuWtrfM6lxk en voor de foto's van Adri Padmos klik hier!
 
Voorstelling theaterwagen

Op 19 maart was het zover voor de kinderen van de onderbouw van het Staepel’of in Renesse. In het kader van het programma Kunst- & Cultuureducatie 2012-2013 van ’t Staepel’of, werd de voorstelling "Doortje Doezel, de goudvisheld" door Dees Verhoeven & Pieter Schipmölder op het schoolplein verzorgd. Een echte theaterwagen van het gezelschap werd op het plein geplaatst en de leerlingen van groep twee, drie en vier konden genieten van geweldige voorstelling. De theaterwagen heeft een afmeting van ruim 8 meter bij 2,20 en biedt plaats aan wel 40 kinderen.

Om het theater zo dicht bij school te hebben was voor de kinderen een geweldige ervaring!

 
Verrassend goed schaak van ‘t Staepel'of team!
Woensdagmiddag 20 februari 2013 speelden we met een viertal mee in het kampioenschap van Schouwen Duiveland. In bijna alle jaren won Binnen de Veste, in 2011 was een team van ’t Staepel‘of de allerbeste!
We gingen nu met bord 1. Robert de Jonge, 2. Kaylee Hart, 3. Tijmen Meijer en 4. Mikkel Sleicher, de eerste twee zijn al jaren sterke schakers, Tijmen en Mikkel nog maar ongeveer een jaar.
De eerste wedstrijd direct al tegen een sterke: Sirjansland, een team dat later als derde zou eindigen. Daarna werd ook goed gespeeld, tot en met de zesde ronde verloren we niet! we stonden zelfs vierde! Maar in de laatste ronde moesten we tegen Binnen de Veste 1, en die waren veel te sterk. We eindigden op de zevende plaats! Heel knap voor dit team!
Robert is net als een dieseltrein. Hij startte met verlies, maar daarna was hij oersterk. Alleen in de laatste ronde verloor hij nog, tegen de kopman van Binnen de Veste 1, de latere toernooiwinnaar. Kaylee had al snel gewonnen, met veel overtuiging veegde ze haar tegenstander in de eerste ronde van het bord. In een paar partijen had ze de pech dat ze net dat ene zetje over het hoofd zag, maar zette wel een knappe prestatie neer op het tweede bord! Tijmen moest duidelijk eerst wennen aan het drukke gedoe, maar was de pauze helemaal in vorm, dat waren lekkere chocolaatjes! Hierna verloor, ook hij, alleen nog van de kampioen. Mikkel ging er vol energie tegenaan, en scoorde maar liefst 2½ punt in de eerste drie partijen. Dit kostte veel energie, en later had hij ook best nog wel pech.
Het was een leuke en gezellige middag, in de pauze kreeg ieder kind een zakje met lekkers, en er waren veel ouders, juffen en meesters die kwamen kijken.
 
Uitslagen, de achterste scores zijn van de borden 1,2,3,4
Sirjansland                           2-2                  0  1  0  1
Onder de Wieken 4             3-1                  1  1  ½ ½
De Schoener 1                    2-2                  1  0  0  1
Binnen de Veste 2              2-2                  1  0  0  0
Onder de Wieken 2            2-2                  1  0  1  0
Theo Tijssen 1                     3-1                  1  1  1  0
Binnen de Veste 1              0-4                  0  0  0  0
 
de eindstand
1
Binnen de Veste 1
14 (25.5)
2
OBS Nieuwerkerk 1
11 (20.5)
3
OBS Sirjansland
10 (15.0)
4
Binnen de Veste 2
8 (16.5)
5
Onder de Wieken 1
8 (16.5)
6
't Kofschip 1
8 (15.5)
7
't Steapel'of
7 (13.5)
8
Onder de Wieken 4
7 (13.0)
9
OBS Nieuwerkerk 2
7 (12.5)
10
Binnen de Veste 3
6 (14.5)
11
Onder de Wieken 3
6 (14.5)
12
Theo Thijssen 1
6 (13.0)
13
Onder de Wieken 2
6 (12.0)
14
De Schoener 1
5 (10.0)
15
Theo Thijssen 2
2 (6.0)
16
De Schoener 2
1 (5.5)
 
Veilige omgeving
Op donderdag 14 februari 2013 heeft een ouderavond plaatsgevonden rond het thema 'de veilige schoolomgeving'. Na de opening door directeur Paul Stal heeft de heer Lambert Pennings (adviseur van het RPCZ) een presentatie gegeven.
Hierna gingen de aanwezige ouders met elkaar aan de slag om aan te geven wat zij goed vinden gaan, wat beter kan en wat de eigen bijdrage hieraan zou kunnen zijn.
In vervolg op deze bijeenkomst heeft er op initiatief van de s.v. Renesse op 6 maart in het Dorpshuis een bijeenkomst plaatsgevonden over een vertrouwde omgeving. De GGD Zeeland heeft hieraan haar medewerking verleend.
Beide bijeenkomsten zijn goed bezocht en heel positief beoordeeld door de aanwezigen.
Uiteraard is het creëren van een veilige omgeving een continu proces op school, maar het was heel positief om hier eens met elkaar over van gedachten te wisselen en deskundigen hierover aan te horen.
 

Kinderen van basisschool ’t Staepel’of krijgen het aapje Mkoko op bezoek

Maandag 11 februari werd een bijzondere dag op ’t Staepel’of te Renesse. De kinderen van groep 3 en 4 kregen die dag een gastles over het Afrikaanse land Malawi. De gastles is onderdeel van een lessenserie over Malawi van de Stichting Kids Moving the World. In de lessen maken de kinderen kennis met het aapje Mkoko. Mkoko vertelt over zijn eigen omgeving, de dieren en het regenseizoen in Malawi. Verder maken de kinderen kennis met het dagelijks leven van enkele leeftijdgenootjes in Malawi. In de gastles beleeft Mkoko een spannend avontuur. De kinderen gaan natuurlijk mee en mogen Mkoko helpen met het maken van een mooie ketting.

Met dit project maken kinderen uit groep 3 en 4 kennis met het leven van kinderen in een ander land. Via verschillende werkvormen, workshops en creatieve opdrachten leren de kinderen over onderwerpen als school, wonen, omgeving, werk en spel.
 
Kids Moving the World
Kids Moving the World werkt aan bewustwording van schoolkinderen in de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs ten aanzien van bepaalde wereldvraagstukken. Via verschillende educatieve modules maken kinderen spelenderwijs kennis met onderwerpen als armoede, honger en klimaatverandering. Het uitgangspunt bij alle modules is dat de kinderen zelf op een actieve manier aan de slag gaan.
De modules bestaan uit een voorbereiding in de klas met een lespakket en een gastles door een Game Guide. De Game Guide is een vrijwilliger van Kids Moving the World die met de kinderen enkele aspecten van het lespakket op een actieve manier uitwerkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van een interactief bordspel of een leskist.
Voor meer informatie: www.kidsmovingtheworld.nl

De lokale media besteed ook aandacht aan het project!
Klik hier voor de foto's van 11 februari!
 
Meer artikelen...